20 procent meer verdachten van geweld tegen werkers met een publieke taak

20 procent meer verdachten van geweld tegen werkers met een publieke taak

Volgens de NOS is het aantal verdachten van geweld tegen mensen met een publieke taak het afgelopen jaar sterk toegenomen. In 2016 waren er nog 7.502 verdachten van agressie of geweld tegen hulpverleners, maar het afgelopen jaar was dat aantal gestegen naar 8.964. Dat betekent een toename van bijna 20 procent.

Het Openbaar Ministerie zegt niet te weten wat de oorzaak is van de sterke stijging van het aantal mensen dat zich agressief gedraagt tegenover onder andere politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers. Het zou te maken kunnen hebben met het verbeterde registratiesysteem dat begin 2015 werd ingevoerd, al bleef het aantal verdachten ook ná die invoering stijgen. Volgens het OM hoeft de stijging van het aantal verdachten niet te betekenen dat ook het totale aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners is toegenomen.

Dubbele straffen
Wie een hulpverlener aanvalt wordt dubbel zo zwaar gestraft dan iemand die een willekeurige burger aanvalt. Toch heeft dat bijna 9000 personen er niet van weerhouden om over de schreef te gaan. In werkelijkheid zal het aantal nog veel hoger liggen, omdat hulpverleners niet altijd aangifte doen. Aangiftes die wel zijn gedaan hadden in 59 procent van de gevallen betrekking op verbale agressie, zoals het beledigen of bedreigen van een hulpverlener of het negeren van een bevel. In 35 procent van de gevallen ging het om fysiek geweld, zoals lichte mishandeling, verzet bij arrestatie of openlijke geweldpleging. In 3 procent van de gevallen was sprake van een ernstig misdrijf, zoals zware mishandeling of (poging tot) moord of doodslag. Twee derde van de geweldszaken tegen hulpverleners kwam voor de rechter. Een op de vijf zaken werd afgedaan met een transactie of strafbeschikking.

Bron; Beveiligingnieuws.nl