Politie en justitie manen ondernemers hun beveiligingcamera’s in orde te maken, zodat de pakkans omhoog kan.

Politie en justitie manen ondernemers hun beveiligingcamera’s in orde te maken, zodat de pakkans omhoog kan.

Beveiligingscamera’s leveren vaak onbruikbaar beeld

Op bijna de helft van de door winkeliers gemaakte camerabeelden zijn criminelen, zoals overvallers, niet te herkennen. Na een overval of diefstal krijgt de politie te vaak onbruikbare camerabeelden van winkeliers en ondernemers. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van onderzoek dat openbaar werd gemaakt. De onderzoekers bekeken de camerabeelden van tweehonderd winkeliers en constateerden dat op bijna de helft daarvan mensen niet te herkennen zijn. “Dat is alleen in het voordeel van criminelen”, aldus Frans Pommer, landelijk coördinerend officier van justitie ‘High Impact Crime’ bij het Openbaar Ministerie. Met beelden waarop niemand te herkennen is, is volgens hem een zaak niet rond te krijgen.

(Bron, redactie Beveiligingnieuws.nl)

NL-IPV
Van de tweehonderd onderzochte winkels hebben er zestig helemaal geen camera’s. Sommige andere winkels hebben een sterk verouderd systeem, dat beelden nog op VHS-banden opslaat. De kwaliteit daarvan is erg slechts. Maar wat wij vaker tegenkomen is dat camera’s verkeerd zijn geplaatst. Er is geen cameraplan gemaakt, er worden verkeerde camera’s gebruikt of ze hangen niet op de goede positie.  Andere camera’s zijn niet scherp gesteld of zien bij tegenlicht alleen silhouetten van mensen. Wil je gezichten kunnen herkennen of kentekens kunnen lezen dan heb je een camera nodig die je goed kan uitlijnen, scherp stellen en gericht is op het geen je in beeld wilt hebben. Dit betekend vaak dat deze camera’s op oog hoogte worden aangebracht en recht op het doel staan gericht. Wil je overzicht, dan kan je hiervoor een dome camera gebruiken. Hiermee kan je vaak een groot gedeelte van je terrein of winkel overzien, maar dan is vaak van de overvaller alleen het petje te zien en niet het gezicht.  Criminelen  letten er op waar en hoe camera’s zijn geïnstalleerd, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

Politie en Openbaar Ministerie adviseren winkeliers daarom dringend om te investeren in betere camerasystemen.

Het NL-IPV maakt altijd een situatiescan en beveiligingsrapport. U ontvangt dan beveiligingsadvies op maat, u kunt aantonen aan bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen dat u maatregelen heeft getroffen om te voorzien in uw eigen veiligheid en dat van uw personeel. Samen met u maken we een cameraplan en stellen een geschikt camerasysteem samen. Dit totale beveiligingsrapport wordt voor u opgemaakt door een geregistreerd security expert.