Stop ondermijning

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, de bedreiging van de burgemeester, of de dumpingen van drugsafval in wijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Sommige vormen van criminaliteit zie je niet als je niet goed kijkt. Wat niet weet, wat niet deert? Integendeel! Als de buurman wiet verbouwt op zijn zolder, kan er brand en waterschade ontstaan. De hele straat loopt gevaar. En allemaal draaien we op voor de kosten van de gestolen stroom. Zo ondermijnt uw buurman de samenleving.

Als de politie na druk rechercheren een drugscrimineel oppakt, kan het zijn dat hij nog dezelfde dag een opvolger heeft. Het XTC-lab in de schuur draait gewoon door. Vaten extreem giftig afval worden in de natuur gedumpt. En onze samenleving wordt verziekt door goedkope drugs die overal te krijgen zijn.

Wie illegaal afval loost, bespaart zichzelf geld, maar brengt de gezondheid van mens en dier ernstig in gevaar. We willen dat zo iemand niet alleen de cel ingaat, maar ook zijn vergunning kwijtraakt en de schade vergoedt.

Slachtoffers van mensenhandelaren worden doorgaans afgeperst, uitgebuit en mishandeld. Zonder dat dat direct merkbaar is. Ze worden namelijk gedwongen om te doen alsof ze vrijwillig seks met iemand hebben om zo de klant aan het lijntje te houden. Doen de vrouwen dat niet, of willen ze naar de politie stappen, dan worden ze met de dood bedreigd. Met hun familie en al.

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Maar hoe pakken we dit als samenleving (overheid, bedrijven, publiek) aan? Door samen te werken. Samen stoppen we ondermijning.

Inhoud training: Duur van de training is 1 dag.

Deze training is een maatwerk training specifiek voor uw bedrijf, winkel of organisatie.

  • Wat is ondermijning
  • Integriteit (beloning vs omkoping)
  • Het maken van een SOP (standaard operationele procedure)
  • Samenwerken en draagvlak creëren (onderling, maar ook met politie en gemeenten)