Winkeliers hebben last van agressief gedrag

Winkeliers hebben last van agressief gedrag

Agressie op de winkelvloer is een veel voorkomend probleem.

Agressie op de winkelvloer is een veel voorkomend probleem. Vier op de tien winkeliers ervaren agressie en geweld op de winkelvloer. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Detailhandel Nederland in de aanloop naar de Week van de Veiligheid. Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “De resultaten uit het onderzoek zijn schokkend”. Zoveel winkeliers en medewerkers die worden geconfronteerd met agressie. Het is echt een maatschappelijk probleem.” Bij het onderzoek is ook gevraagd welke momenten aanleiding kunnen geven voor agressie. In 36 procent van de gevallen gebeurt het als ontevreden klanten komen klagen. Afhandeling van diefstal is goed voor 34 procent van de gevallen. En in 23 procent van de gevallen ontstaat agressie als een product niet meer verkrijgbaar is.

Babyvoeding
Van Steeg: ”De verkoop van babyvoeding is een voorbeeld van een product dat weer steeds vaker tot problemen leidt, door beperking van het aantal pakken dat kan worden verkocht.” Ook het doen van een leeftijdscheck wordt regelmatig genoemd als reden voor agressief gedrag.
Opvallend is dat één op de twaalf winkeliers wel eens een situatie heeft meegemaakt dat een klant iets op social media heeft geplaatst over een vervelende situatie in de winkel. Van Steeg: ”Dit is een zorgwekkende trend. Steeds vaker krijgen we uit onze achterban signalen dat sociale media oorzaak zijn van agressie en onveiligheid. Dat kan gaan om vloggers in of om de winkel, mensen die verhaal komen halen, of die een winkelier treiteren op sociale media. We adviseren winkeliers om hierover afspraken te maken in de huisregels van de winkel.”

Week van de Veiligheid
Het onderzoek is gedaan in de aanloop naar de Week van de Veiligheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor het voorbereiden van winkelmedewerkers op agressie en criminaliteit in aanloop naar de zogenaamde Donkere Dagen, de herfst en winterperiode waarin criminaliteit traditioneel stijgt. Het thema van de week is dan ook ‘Ben je voorbereid op criminaliteit?’
Uit de enquête blijkt dat één op de acht medewerkers grote onveiligheidsgevoelens heeft op de winkelvloer. Van Steeg: “Dat aantal vinden we nog veel te hoog. Gelukkig kunnen we veel doen om onze mensen voor te bereiden op onveilige situaties op de winkelvloer. We blijven dan ook investeren in training.”

(bron; Beveiligingnieuws.nl)

Het NL-IPV heeft veel ervaring in het trainen van winkelpersoneel op het gebied van veiligheid in de winkel, omgang met agressie, kader interventietraining en overvaltraining.